Beethoven was ervan overtuigd dat de kracht van muziek verandering en revolutie kon ontketenen. Hij gaf zelf het voorbeeld, en brak als componist met de heersende conventies en traditionele normen: met Beethoven kreeg muzikale creatie een nieuwe sociale betekenis, en werd muziek verbonden met maatschappelijke verhoudingen.
De 9de Symfonie is zo een meesterwerk dat het genie en de levensvisie van Beethoven verenigt. Het werk betekende een radicale breuk met het verleden – de lengte, het introduceren van een koor en vocale solisten. Maar het meest revolutionaire was het fundamentele gedachtegoed van de compositie. De strofen die Beethoven koos uit Friedrich von Schillers gedicht ‘Ode an die Freude’ verraadden zijn ethische idealen: het idee van menselijke solidariteit en universele broederschap. Hier horen we over de eeuwen heen Beethovens persoonlijke gevoelens en ideeën, met als doel zijn publiek te overtuigen en te louteren.
Magnus Lindberg kreeg in 2016 de eer – of uitdaging! – om een nieuw werk te componeren als opening voor De Negende. “Als ik één componist moest kiezen zou het Beethoven zijn. Hij is nog steeds het ultieme voorbeeld voor wat het betekent een eigentijdse componist te zijn.”